Küresel belirsizlik altına yaradı; uluslararası piyasalar uçtu!

altın

Altın, ABD’deki başkanlık seçimlerine ilişkin endişeler ve Ortadoğu’da tırmanan gerilimin güvenli liman olarak görülen varlıklara talebi artırmasıyla ilk kez ons başına 2,700 dolar seviyesini aştı.

Başlıca merkez bankalarının para politikasında gevşeme yanlısı açıklamalarda bulunması da yükselişte etkili oldu.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı seansın başlarında 2,714 dolar ile tarihi zirveyi görmesinin ardından %0.4 artışla ons başına 2,703.61 dolardan işlem gördü. Altın bu hafta yaklaşık %2 değer kazandı.

ABD altın vadeli işlemleri de %0.4 artışla 2,719.20 dolara yükseldi.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, ABD seçimlerine ilişkin gelişmeler ve Ortadoğu’ya ilişkin jeopolitik belirsizlikler göz önüne alındığında altındaki yükselişin devam edebileceğini söyledi.

Hamas lideri Yahya Sinwar’ın öldürüldüğünün açıklanmasının ardından Hizbullah’ın İsrail ile savaşı tırmandıracağını söylemesiyle Ortadoğu’da ateşkes sağlanabileceği beklentileri azalırken çatışmaların şiddetlenebileceğine dair endişeler kuvvetlendi.

Öte yandan, ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerine üç haftadan az bir süre kalırken adaylar arasındaki mücadele kızışıyor.

ABD’de dün beklentilerin üzerinde açıklanan perakende satış verileri ekonominin güçlendiğine işaret ederek dolara destek sağlasa da yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hâlâ Kasım’da %90 olasılıkla faiz indirimi yapacağını tahmin ediyorlar.

Avrupa Merkez Bankası da (ECB) euro bölgesi ekonomisinde büyüme yavaşlarken bu yıl üçüncü kez faizleri düşürdü. Düşük faiz oranları, getiri sağlamayan altının çekiciliğini artırıyor.

Sprott Asset Management’ta kıdemli portföy yöneticisi olan Ryan McIntyre, altının birçok Batılı ülkenin istikrarsız mali durumundan ve diğer varlıklar ile kurumlardan bağımsız bir değer deposuna yönelik küresel talepten faydalanarak uzun vadede iyi performans göstermeye devam edeceğini ifade etti.

Londra Külçe Piyasası Birliği’nin yıllık toplantısında, altının önümüzdeki 12 ay içerisinde 2,941 dolara, gümüşün ise 45 dolara yükseleceği öngörüldü.

Gümüşün spot fiyatı %0.9 artışla 31.97 dolara yükseldi ve haftayı artıda kapamaya hazırlanıyor. Platin %1.4 artışla 1,005.88 dolara, paladyum %1.9 artışla 1,062.32 dolara yükseldi.

Exit mobile version